Startpagina » Blog » Check-Ins » Scrum retrospective check-in : De Koffiesmaak

Scrum retrospective check-in : De Koffiesmaak

Delen via Facebook logo Twitter-X logo WhatsApp logo E-mail logo LinkedIn logo

78 keer gelezen | Geplaatst op 19-11-2024

Plaatje van Scrum retrospective check-in : De Koffiesmaak

Intro ' check-in : De Koffiesmaak'

De Koffiesmaak check-in is een creatieve en snelle manier om de stemming van je team te peilen. Door een koffiestijl te kiezen die past bij hun gevoel, delen teamleden hun energie in een oogopslag.

Voordelen ' check-in : De Koffiesmaak'

  1. Snelle inzichten: Het biedt direct inzicht in de gemoedstoestand van het team, waardoor de facilitator snel kan inschatten hoe het team zich voelt.

  2. Verbeterde communicatie: Door het delen van emoties kunnen teamleden zich meer openstellen voor elkaar, wat de communicatie en het begrip bevordert.

  3. Betere besluitvorming: Het helpt bij het nemen van beslissingen door rekening te houden met de emotionele toestand van het team, wat kan leiden tot meer weloverwogen keuzes.

  4. Teambinding: Het kan de teambinding versterken doordat het teamleden de kans geeft om zich gehoord en begrepen te voelen.

  5. Feedbackmechanisme: Het biedt een laagdrempelige manier voor teamleden om feedback te geven over hun gemoedstoestand, waardoor eventuele problemen vroegtijdig kunnen worden opgemerkt en aangepakt.

  6. Creëren van een positieve sfeer: Door het bewustzijn van emoties te vergroten, kan de Emoticon-meter helpen bij het bevorderen van een positieve en ondersteunende sfeer binnen het team.

Hoe werkt ' check-in : De Koffiesmaak'

1. Begin de sessie met een korte uitleg:
'We starten met een koffiesmaak-check-in. Stel je voor dat je humeur of energie vandaag een koffiesmaak is. Welke kies je en waarom? Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld espresso, latte, cappuccino, of een andere koffie of thee die je lekker vindt.'
- Moedig creativiteit aan: benadruk dat het niet letterlijk over koffie hoeft te gaan (thee, chocolademelk of een smoothie mag ook).

2. Laat teamleden om de beurt hun keuze delen.
Bijvoorbeeld: 'Ik ben vandaag een espresso, want ik ben scherp en klaar voor actie!'
Of: 'Ik ben een decaf cappuccino, want ik voel me relaxed, maar niet super energiek.'
- Geef iedereen de kans om kort iets toe te lichten, maar houd het luchtig en speels.

3. Bedank iedereen voor het delen.
- Als er patronen opvallen (bijvoorbeeld veel 'sterke' koffies of juist 'milde'), kun je hier kort op inspelen:
'Het lijkt erop dat we vandaag een mix hebben van espresso's en decafs, een mooie balans!'

4. Sluit af met een positieve noot en maak de overgang naar het volgende agendapunt:
'Nu we weten welke smaken we vandaag in ons team hebben, laten we aan de slag gaan!'

5. Deze check-in zorgt voor een luchtige sfeer, bevordert teamdynamiek en geeft inzicht in de stemming van het team!

TIP : Om variatie in het rondje te maken wie aan de beurt is, kan je gebruik maken van de handige scrum tool Wie is er aan de beurt? om random iemand te selecteren.

Voorbereiding ' check-in : De Koffiesmaak'

  • Ga je de oefening fysiek doen? Download de PDF.
    Print de PDF op A3 formaat uit en hang deze op een bord.
  • Doe je de oefening online, download dan de PDF en plak deze in jouw online tool.

PDF 'check-in : De Koffiesmaak' Download
Let op: Afdrukken in A3 formaat!
Bekijk meer van:
CHECK-INSRETROSPECTIVESCRUM

© 2004 - 2024 SergevanVeenendaal.nl | Kijk ook eens op mijn andere website ModeltreinButler.nl