Startpagina » Blog  » Een Retrospective saai? Nee hoor, dat hoeft dus helemaal niet.

Een Retrospective saai? Nee hoor, dat hoeft dus helemaal niet.

Delen via Facebook logo Twitter-X logo WhatsApp logo E-mail logo LinkedIn logo

35 keer gelezen | Geplaatst op 15-11-2024

Plaatje van Een Retrospective saai? Nee hoor, dat hoeft dus helemaal niet.

Vaak hoor ik collega's zeggen dat een retro saai is. En dat ze het zonde van hun tijd vinden. Jammer natuurlijk om te horen, want een retro is juist zeer waardevol en hoeft helemaal niet saai te zijn. Met een beetje creativiteit kan je elke retro uniek maken.

Hieronder een voorbeeld van hoe ik, ook bij mijn laatste retro's, er weer een leuke variatie aan heb gegeven.


Voorbereiding van de Retrospective

Elke retro begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Om niet elke 2 weken eenzelfde format te gebruiken bepaal je eerst welke soort energizer en welke werkvorm je gaat gebruiken. De keuze daarvan is afhankelijk van meerdere factoren. Met name de werkvorm die je kan gebruiken hangt af van het doel dat je met de vorm wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld werken aan verbeterpunten, dan ga je voor een variant wat ging er goed, wat kan er beter en waar moeten we mee stopppen. Wil je, zoals ik, in de Retrospective de zorgen boven water halen om dat er iemand uit het team vertrekt, dan is een werkvorm over de toekomst erg handig.

Donderdag was het zover..


Agenda

Nadat de deelnemers allemaal aanwezig waren, deze keer helaas nog online, omdat niet iedereen op kantoor kon zijn, startte ik met het oplezen van de agenda. Door vooraf de agenda te delen, zal je merken dat de meeting soepeler verloopt en de betrokkenheid groter is.


Check-in

Plaatje van batterij niveauEen Check-In hoef je zeker niet altijd te doen, maar deze keer heb ik er wel voor gekozen om een check-in te doen, om zo te bepalen hoe de deelnemers de retro in komen.

De keuze was gevallen op Het batterij niveau. Als de deelnemers hun niveau hebben bepaald vraag ik altijd nog aan de uitschieters of zijn er nog iets over willen vertellen.

Vaak hoor je dan wat een reden is van het niveau en waar je rekening mee kan houden tijdens de retro. Soms kan er voor jou zelf ook een actie uit voort komen om dit een keer buiten de retro in een 1 op 1 gesprek te bespreken.

Bekijk deze en andere Check-Ins.


Energizer

Plaatje van 2 waarheden en een leugen

Om de retro leuk en afwisseld te houden heb ik deze keer gekozen voor De twee waarheden en een leugen energizer.

Dit is een leuke actieve energizer, waarbij de deelnemers na moeten denken over twee waarheden en een leugen. Een deelnemer noemt zijn/haar uitspraken op en de andere deelnemers mogen met elkaar bespreken en raden welke van de drie uitspraken de leugen is.

Het mooie aan deze energizer is dat er vaak interessante gesprekken komen waarbij je elkaar beter leert kennen. Let wel op dat je bij de energizer een timebox bijhoudt, anders is de kans groot dat je je de tijd gaat lopen.

Bekijk alle Energizers


De Futurespective

De werkvorm Futurespective staat in het teken om vooruit te kijken, meestal kijk je bij een Retrospective naar de afgelopen sprint, maar soms is het ook goed om vooruit te kijken naar de toekomst.

Wat is een Futurespective?
De deelnemers kijken naar waar zij vertrouwen in hebben voor de toekomst en waar zij zich zorgen om maken.

Nadat de deelnemers hun Post-It's hebben geplaatst bij de twee keuze kolommen, lezen zij deze op. De volgende stap is om naar de 'zorgen' kolom te kijken en daar de Post-It's te groeperen welke het meest op elkaar lijken. Dan kan de dot voting starten. Dot voting is het uitdelen van een x aantal stipjes. De post-it groep met de meeste dot's worden 2-3 actiepunten bepaald. Per actiepunt beschrijf je wat er moet gebeuren en wie dit op gaat pakken. Bij een volgende Retro worden deze actiepunten weer besproken om te bepalen wat de status is en of er nog vervolg acties uit voort komen.

Bekijk ons Werkvormen overzicht.


Check-out

Aan het einde van de sessie vind ik het altijd leuk om te vragen hoe de deelnemers de sessie hebben ervaren en hoe zij de meeting weer gaan verlaten. Deze beoordeling kunnen zij waarderen met een cijfer 1 t/m 5. Daarnaast is het ook altijd zinvol om feedback op te halen hoe zij de sessie vonden. Van deze input kan je altijd leren.

Bekijk ook onze Check-Outs (zelfde als Check-Ins)

Ik wens je veel inspiratie en succes met jouw volgende Retrospective!

Bekijk meer van:
RETROSPECTIVESCRUM

© 2004 - 2024 SergevanVeenendaal.nl | Kijk ook eens op mijn andere website ModeltreinButler.nl